Souvenir huisje in Beemster

UNESCO Werelderfgoed Nederland presenteert samen met gastcurator Erik Kessels:

20 Nieuwe souvenirs op tournee langs het werelderfgoed in Nederland

Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse prullen.

Je kent ze wel: de koelkastmagneten, sleutelhangers, shotglaasjes en de “grappige” t-shirts.

Het werelderfgoed in Nederland verdient beter. Daarom vroeg Erik Kessels, gastcurator UNESCO Werelderfgoed Nederland 2016, 60 studenten van Avans Hogeschool Breda en SintLucas Boxtel mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland. Tien plekken die uniek zijn in de wereld en op een bijzondere wijze het verhaal van Nederland vertellen. De 20 nieuwe souvenirs worden gepresenteerd in het speciaal ontworpen Souvenir Huisje van Erik Kessels.

Hier maak je op een nieuwe manier kennis met de tien unieke werelderfgoederen: Schokland en omgeving, Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij de Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel Amsterdam en Van Nellefabriek.

Wat vind je allemaal in het Souvenir Huisje?
Zo vind je in het Souvenir Huisje de `Rietveld Slippers´ ontworpen door Sarah Lieben & Suzanne Jacobs. Het meest oncomfortabele schoeisel ooit gemaakt. Maar wel in de stijl van ´De Stijl´. De soberheid van het ontwerp zou Truus Schröder, opdrachtgeefster van het Rietveld Schröderhuis, zeker kunnen waarderen.

En de ´Ear Plug´. Met de nieuwe Waddenzee oorschelp koptelefoon luister je overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee. Of een ander muziekje natuurlijk. Een ontwerp van Lee Jihee.

Remon Melenboer & Kimberly Kluskens bedachten een nieuwe beauty line ´Naturals from Schokland´. Want de rijke Schoklandse bodem heeft meer schatten te bieden dan archeologische vondsten. Een gezichtsmasker van keileem, een handlotion van onkruid en een lippenbalsem van zeezout uit Schokland bijvoorbeeld.

Souvenir uit Beemster
Beemster heeft één souvenir, namelijk een schuursponsje met een koe daarop (als een soort van handvat). De onderkant van het schuursponsje is blauw (kleur van het water) en de bovenkant is groen (kleur van het land).

Wanneer kun je het Souvenir Huisje bezichtigen?
Het Souvenir Huisje gaat vanaf nu op tournee en is vanaf 21 november tot 28 november 2016 te bezichtigen in Droogmakerij de Beemster. Het huisje zal staan op het erf van het Bezoekerscentrum Beemster (Middenweg 185). Tijdens openingstijden van de VVV en/of Agrarisch Museum Westerhem (donderdag t/m zondag) kan het huisje worden bezocht.

Ons werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!