Ophok- en afschermplicht voor bedrijven die vogels houden

Wij ontvingen van de GGD onderstaand bericht met het verzoek hierover te communiceren:

Sinds gisteravond geldt er een ophok- en afschermplicht voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Het waren futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Die dieren worden nu verder onderzocht in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit. De testresultaten hiervan verwachten we in de loop van de middag of morgen.
Er is geen reden tot bezorgdheid voor de publieke gezondheid; er is nagenoeg geen risico dat de vogelgriep overgedragen wordt op zoogdieren (incl. de mens).

Advies

Wij adviseren inwoners om eventuele dode vogels te laten liggen en hun vondst bij de gemeente te melden. Wij hebben de communicatieafdeling van uw gemeente reeds verzocht om het volgende te communiceren:

  • Het aantreffen van meerdere dode wilde watervogels op eenzelfde plaats kan wijzen op vogelgriep. Meld dit bij de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit via het telefoonnummer (045) 546 31 88.
  • Wij adviseren de kadavers van dode wilde watervogels niet aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8 vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet geheel uitgesloten worden.

Enkele links met informatie die wij beschikbaar stellen:

Website van GGD Zaanstreek-Waterland
Veelgestelde vragen
Informatie Rijksoverheid

De GGD informeert ook de kinderboerderijen en dierenambulances in de regio.