Uitbraak ziektegolf

Hygiëne van belang bij uitbraak ziektegolf

Onze gezondheid is een groot goed. Overal in de wereld wordt daarom veel geld en tijd besteed aan onderzoek naar ziektes. Toch kunnen ook knappe koppen niet voorkomen dat virussen en andere ziekteverwekkers toeslaan. Soms zelfs zo heftig dat we spreken van een ziektegolf of epidemie. Het lijkt of u daar zelf niets aan kunt doen, maar met goede hygiëne is winst te behalen.

De ene ziekte is de andere niet. En er zijn allerlei ziekteverwekkers. Denk maar aan bacteriën, virussen en (andere) vervelende beestjes. In bepaalde gevallen kunt u zelf iets doen om een infectieziekte te voorkomen.

Het is duidelijk dat u meer dan ooit aan uw hygiëne moet denken als een ziektegolf of epidemie uitbreekt. Was uw handen met zeep en doe dat vaker dan normaal. Gebruik papieren zakdoekjes om uw handen te drogen of uw neus te snuiten en gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg. Hoesten bij voorkeur in de elleboog of in een papieren zakdoek die u direct na gebruik weggooit. Blijf uit de buurt van mensen waarvan u weet dat zij besmet zijn.

Bij grootschalige uitbraak van besmettelijke ziektes kan het zijn dat u langere tijd thuis moet blijven. Ook dan kan het noodpakket weer van pas komen. Hiermee kunt u zich enige dagen redden. Ziek worden kunt u niet altijd voorkomen. U kunt zich wel voorbereiden.


Als er een ziektegolf of epidemie uitbreekt, geeft het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) informatie via de (landelijke) media. Specifieke informatie voor inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland is te vinden op de website van de GGD Zaanstreek-Waterland (www.ggdzw.nl) of op de website van uw gemeente.

Goed voorbereid zijn heb je zelf in de hand