Koolmonoxide

Hoedt u voor de stille moordenaar

Niet voor niets noemen ze koolmonoxide in België de ‘stille moordenaar’. Het gas is niet te ruiken, niet te zien, niet te proeven en niet te horen. Toch kan koolmonoxide (CO) bij inademen zware schade toebrengen aan uw lichaam of zelfs dodelijk zijn. Daarom moeten afvoeren bij kachels en ketels regelmatig gecontroleerd worden op verstoppingen en moet u elke ruimte met een brandend apparaat goed - héél goed - ventileren.

Alle apparaten waar gas en olie in worden verbrand hebben veel zuurstof nodig om goed te kunnen branden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ketels, (kleine) geisers, kachels, gastoestellen en gashaarden. Als onvoldoende frisse lucht aanwezig is, ontstaat bij de verbranding het giftige koolmonoxide. Koolmonoxide kan ook ontstaan als de verbrandingskoppen van een gaskachel, ketel of geiser niet goed schoon zijn. Koolmonoxide is een gas dat zich razendsnel verspreidt door de ruimte waarin het apparaat staat en verder.

Ademen wij het in, dan verdringt koolmonoxide de zuurstof in ons bloed en dat leidt tot vergiftigingsverschijnselen. De symptomen lijken op  een griepje, denk aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, maar zijn een stuk gevaarlijker. Het komt helaas geregeld voor dat mensen met koolmonoxidevergiftiging bewusteloos raken en zelfs sterven.

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het belangrijk dat u goed ventileert. Zorg dat de (mechanische) ventilatie ongehinderd en altijd werkt. Haal vogel- of wespennesten uit ventilatiekanalen. Als u veel vocht (condens op de ramen) in huis heeft, is dat vaak een teken van slechte afvoer van verbrandingsgassen. U heeft dan dus een verhoogd risico op de aanwezigheid van koolmonoxide in uw huis.

Aanvullend kunt u ervoor kiezen om koolmonoxidemelders te plaatsen bij apparaten waar koolmonoxide gevormd kan worden. Vooral bij de verwarmings- of combiketel en een (ouderwetse) gaskachel is het aan te raden om dit te doen. Stop ventilatieroosters niet dicht, ook ‘s nachts niet. Laat een gaskachel, geiser of ketel alleen installeren door een erkend vakbedrijf. Let erop dat alle apparaten die branden zoveel mogelijk een eigen afvoer van verbrandingsgassen hebben. Laat apparaten regelmatig (professioneel) controleren op goed functioneren. Gaat een gasvlam oranje branden in plaats van blauw, dan is dat een slecht teken. Dat geeft aan dat de verbranding onvolledig is en er dus koolmonoxide gevormd wordt. Zet dan onmiddellijk alle ramen en deuren open en sluit de gastoevoer af.
Hoedt u voor de stille moordenaar. Zorg voor een goede ventilatie in huis. Altijd, ook ‘s nachts.


Voorkom koolmonoxidevergiftiging:

  • Plaats koolmonoxidemelders bij apparaten waar koolmonoxide gevormd kan worden.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Heeft u veel vocht in huis (condens op de ramen), dan kan dat een teken zijn van slechte afvoer van verbrandingsgassen en is er een verhoogd risico op de aanwezigheid van koolmonoxide.
  • Kijk regelmatig of verbrandingsvlammen blauw zijn, oranje is vaak een teken van onvolledige verbranding.
  • Controleer afvoer- en ventilatiekanalen regelmatig op verstoppingen.

Goed voorbereid zijn heb je zelf in de hand