Onthulling herinneringsplaquette bij voltooiing woonwijk Leeghwater

Donderdag 23 oktober onthult wethouder Han Hefting samen met voormalig wethouder Maggy Termeulen een herinneringsplaquette ter herinnering aan de realisatie van woonwijk Leeghwater tussen 1982 en 2014.

De plaquette wordt aangeboden door Baas & Groen Vastgoedontwikkeling en komt in de gevel van de woning Meerhoeve 12 in Middenbeemster.

Door realisatie van de laatste woningen in het project aan Meerhoeve is de woonwijk Leeghwater in Middenbeemster voltooid. Voormalig wethouder Maggy Termeulen heeft in maart 1982 de eerste paal in Leeghwater geslagen voor een project van 30 premiewoningen en 34 woningwetwoningen.

Voor de laatste fase van Leeghwater sloeg wethouder Han Hefting medio 2010 de eerste paal en reikte een jaar later in 2011 de eerste sleutel uit.

Leeghwater een dorpse woonwijk

Leeghwater is onderdeel van het zogenaamde derde, noordoostelijke kwadrant van het kruisdorp Middenbeemster, het hart van de polder Beemster. De ruimtelijke opzet met wegen, straten, sloten en beplanting is gebaseerd op het karakteristieke rechthoekige verkavelingsysteem van de polder als werelderfgoed. De bebouwing van woningen en voorzieningen bestaat in principe uit laagbouw in een of twee bouwlagen met kap aansluitend bij het dorpse karakter van Middenbeemster.

Tussen 1982 en 2014 zijn in Leeghwater naast diverse voorzieningen, in een tiental fasen rond de 780 woningen gebouwd.