Winnaars bekend fotowedstrijd Werelderfgoed in Beeld

Welke werelderfgoedlocatie in Nederland heeft de hoofdprijs naar Curaçao gewonnen?

Middenbeemster – Zojuist zijn in het Heerenhuis in Middenbeemster de prijswinnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd WERELDERFGOED IN BEELD. De wedstrijd werd uitgeschreven door National Geographic Magazine en Stichting Werelderfgoed.nl. “Als voorzitter van de Stichting Werelderfgoed.nl ben ik trots op de geslaagde samenwerking met National Geographic Nederland-België met een dergelijk mooi eindresultaat als deze prijsuitreiking. We zijn verheugd dat de gele kaders zoveel bezoekers hebben getrokken bij de werelderfgoederen”, aldus Harry Brinkman.

Prijswinnaars

De vierkoppige jury bestaande uit Aart Aarsbergen (hoofredacteur National Geographic Nederland-België), Harry Brinkman (voorzitter Stichting Werelerfgoed.nl), Hilda Boesjes-Beljon (directeur Ir. D.F. Woudagemaal) en Frans Lemmens (reisfotograaf) kozen uit ruim 150 inzendingen de winnende foto van Jill Overmaat met een vrolijke foto van het Rietveld Schröderhuis. “Dit is de 36ste werelderfgoedlocatie die ik ga bezoeken!”, aldus de blije winnares. Overmaat wint een geheel verzorgde reis naar Willemstad, Curaçao! De tweede (Maaike de Koning) en derde (Tiny Hoving) prijswinnaars gaan naar huis met de prachtige boekenreeks ‘Nederlandse werelderfgoederen’. Zij maakten foto’s van resp. werelderfgoedlocaties Schokland e.o. en Waddenzee (Ameland).

Fotowedstrijd

Op iedere werelderfgoedlocatie in Nederland stond ruim een halfjaar een robuust, geel National Geographic-kader dat als schilderijlijst diende waar doorheen op creatieve wijze een foto kon worden genomen. Doel was om mensen meer bewust te maken van het door UNESCO erkende Nederlandse werelderfgoed.

Ontstaan

De gele kaders vinden hun oorsprong in 2009. Samen met National Geographic is Hilda Boesjes-Beljon op Terschelling gestart met het project Dag van de Aarde. “Daarbij zijn destijds de gele National Geographic-kaders voor het eerst in het landschap verrezen om zo het Waddenlandschap door de ogen van National Geographic te bekijken", aldus de trotse directeur. Aart Aarsbergen, zegt hierover het volgende: “National Geographic vraagt met het plaatsen van de gele kaders aandacht voor het belang van het Nederlands Werelderfgoed. In die geest past ook de fotowedstrijd, die een mooie winnaar heeft opgeleverd. De gele kaders nodigen uit tot speelse fotografie, en dat laten de winnende foto’s zien”.
Stichting Werelderfgoed.nl
De Stichting Werelderfgoed.nl, die tien locatiehouders omvat, heeft als gezamenlijk belang het verhaal van het Nederlandse erfgoed te vertellen: het verhaal van Nederland als waterland, als burgersamenleving en (land)ontwerp.

National Geographic

125 jaar geleden richtten 33 wetenschappers in Washington, D.C. een genootschap op ter bevordering van de geografische kennis. De National Geographic Society is uitgegroeid tot de grootste educatieve en wetenschappelijke non-profitorganisatie ter wereld, die al meer dan tienduizend onderzoeken en expedities heeft ondersteund. National Geographic Magazine wordt maandelijks wereldwijd door meer dan zestig miljoen mensen gelezen, in 34 talen. De Nederlandse editie verschijnt sinds 2000.