Waarden Beemster gebundeld in boek aangeboden aan burgemeester Van Beek

Burgemeester Van Beek nam dinsdagavond het boek ‘Waardevol Beemster in Beeld’ in ontvangst, uitgereikt door ambassadeurs van het Waardevol Beemster traject. De waarden zijn in vier thema’s verdeeld, waarvan de waarde ‘open landschappelijk karakter’ met stip op nummer één staat.

De komende jaren werkt gemeente Beemster toe naar de fusie met gemeente Purmerend. Daarom is de gemeente gestart met het proces ‘Waardevol Beemster’. Wat maakt Beemster nu zo uniek? Het antwoord hierop is voor iedereen anders. Twaalf fanatieke ambassadeurs zijn samen met de gemeente op zoek gegaan naar deze antwoorden.
 
De ambassadeurs zijn samen met het college en de werkgroep van de raad on-tour gegaan, hebben gesprekken gevoerd en via de website waardevolbeemster.nl zijn meer dan 5.000 reacties binnengekomen. Al deze waarden zijn nu in een boek gebundeld en zijn aangeboden aan het college en de raad van de gemeente. De waarden zijn belangrijke bouwstenen voor het herindelingsontwerp van de nieuwe gemeente. Dit ontwerp ligt in het najaar ter inzage.
 
Ambassadeur Alex Blaauboer reikte het boek namens de ambassadeurs uit en verwoordde het traject als volgt:
“De fusie is een gevoelig punt in Beemster. Wij zijn als ambassadeurs het gesprek aangegaan met inwoners van de verschillende dorpen om het te hebben over de waarden van Beemster. Wat maakt wonen, werken en leven hier nu zo uniek? Dat waren vaak mooie gesprekken en soms ook lastig. Ze gingen over de leefbaarheid en eigenheid van het gebied. Uiteindelijk zijn er meer dan 5.000 reacties binnengekomen uit alle kernen en generaties. Als ambassadeurs zijn wij daar enorm content mee! Al deze reacties zijn gebundeld in een prachtig boek, een collectorsitem.”
 
Burgemeester Van Beek is trots op de ambassadeurs en alle Beemsterlingen die zo enthousiast een bijdrage hebben geleverd aan het verzamelen van de waarden van Beemster:
“Het ophalen van de waarden heeft andermaal de betrokkenheid van inwoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente en het fusieproces aangetoond. Echt fantastisch! Mijn dank is groot naar de ambassadeurs. Mijn complimenten. In het belang van de nieuwe gemeente, haar inwoners en ondernemers zorg ik ervoor dat de raad en het college de waarden gaan borgen in de toekomstige gemeente samen met de waarden van Purmerend.”
 
Waarden
De belangrijkste Beemster waarden die uit Waardevol Beemster zijn gekomen, zijn in vier thema’s verdeeld. Beemster heeft een groen en open landschap, er is veel betrokkenheid en gemeenschapszin onder elkaar, ze is een karakteristiek en uniek werelderfgoed en kent een dorpskarakter met daarbij passende voorzieningen met ruimte voor ondernemen.

Het boek is te bekijken via:Waardevol Beemster Boek