Uitval van stroom, water, gas en telefoon

Wees voorbereid. Ook op uitval van stroom, water, gas en telefoon!

Het is bijna onvoorstelbaar in ons moderne land. Een leven zonder elektriciteit, water, gas en/of telefoon. Toch kan het gebeuren. Natuurlijk zullen de betrokken bedrijven hun best doen om de verbindingen te herstellen. Maar het is verstandig om u voor te bereiden op een langere uitval van die ‘eerste levensbehoeften’.

Een kleine stroomstoring of een paar uurtjes geen water, dat maken we allemaal wel eens mee. Maar het kan ook veel langer ‘fout’ gaan. Leidingen kunnen beschadigd raken. Verdeelstations kunnen uitvallen. Een telefoonnet kan overbelast raken. Soms blijkt het onmogelijk om de oorzaak snel te achterhalen of te verhelpen.

Het is goed om te beseffen hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit, water, gas en telefoon. Veel valt weg als die diensten het niet meer doen. Denk aan de verwarming, verlichting, het bereiden van eten en drinken en het contact met anderen, ook via de computer. Bij stroomuitval blijven ook winkels en tankstations gesloten en is er geen betalingsverkeer mogelijk.

Aan langdurige uitval van stroom, water, gas en/of telefoon kunt u thuis niets doen. U kunt zich wel voorbereiden op de gevolgen ervan. Zorg dat u een radio op batterijen hebt liggen, zodat u als u geen stroom heeft toch kunt luisteren naar de calamiteitenzender RTV Noord-Holland op:

  • Radio ether: FM 93.9
  • Radio kabel: FM 92.5
  • TV digitaal: Ziggo 30 + 987
  • TV Kabel: kanaal 6+ (184 MHz)

Leg een noodpakket klaar met kaarsen, lucifers, drinkwater in pakken of flessen, lang houdbaar eten, een zaklantaarn (met nieuwe batterijen) en dekens. Denk ook aan eventuele persoonlijke behoeften, zoals babyvoeding, medicijnen, voedsel voor huisdieren etc.

Valt stroom, gas of water uit? Doe dan de apparaten uit en de kranen dicht die vóór de storing open stonden. Is er een grote storing, maar doet de telefoon het nog? Bel dan alleen als het nodig is. Doet de stroom het nog wel? Kijk dan op de website van de gemeente of op www.crisis.nl


Uitval stroom, gas, water of telefoon

  • Luister naar de calamiteitenzender RTV Noord-Holland met uw radio op batterijen.
  • Doet de telefoon het nog? Bel dan niet onnodig om overbelasting van het net te voorkomen.
  • Doet de stroom het nog? Kijk dan op de website van uw gemeente of op www.crisis.nl.

Goed voorbereid zijn heb je zelf in de hand