HET GEMEENTEBESTUUR VAN BEEMSTER BEDANKT IEDEREEN DIE EEN STEENTJE BIJDRAAGT IN DEZE MOEILIJKE TIJD!

Lees meer over het coronavirus in Purmerend en Beemster

Informatie voor ondernemers

U kunt op dit moment niet langskomen en geen afspraken maken. Wij willen vanwege het coronavirus het bezoek aan het stadhuis zoveel mogelijk beperken.

Bekijk hier hoe u wel in contact kunt komen en zaken kunt regelen met de gemeente

Uitleg over de WOZ en OZB door wethouder Butter

Eind februari ligt de aanslag gemeentelijke heffingen weer op de mat, of in uw berichtenbox van MijnOverheid.nl. Elk jaar ontvangt u deze brief, maar wij kunnen ons voorstellen dat u hier wat vragen over heeft. Om u zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, verruimen wij twee weken lang onze telefonische bereikbaarheid. Ook hebben wij de wethouder van financiën, Dick Butter, vragen gesteld om zo dieper in te gaan op wat er nu komt kijken bij deze aanslag, de WOZ-waarde en het OZB-tarief.

Wat is de WOZ-waarde?

Wethouder Butter: “De WOZ-waarde is de marktwaarde waarop de gemeente uw woning taxeert. De WOZ-waarde wordt bepaald met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum van 1 januari 2019 zijn verkocht. Naast deze verkoopcijfers zijn ook eventuele veranderingen aan uw woning van belang, zoals een verbouwing, het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw. Daarnaast zijn we bezig met het opnieuw in kaart brengen van alle bebouwing in onze gemeente en dit te controleren op inhoud. Ook afgelopen jaar is dit gebeurd. De gebruikte verkoopcijfers en taxatiegegevens staan vermeld op het taxatieverslag, deze kunt u zelf inzien. Dat kan via www.belastingenbeemster.nl als u inlogt met uw DigiD. Heeft u geen DigiD inlogcode? Dan kunt u het taxatieverslag telefonisch opvragen.”

Waarop is de onroerendezaakbelasting (OZB) gebaseerd?

Het bedrag dat u betaalt aan OZB wordt berekend door de WOZ-waarde van uw woning te vermenigvuldigen met het OZB-tarief dat de gemeente bepaalt. Wethouder Butter: “Ook dit jaar zien we dat de prijzen op de woningmarkt zijn gestegen, waardoor de WOZ-waardes voor de meeste huishoudens omhoog gaat. Als gemeente houden wij rekening met de stijgingen op de woningmarkt door het OZB-tarief te verlagen, zo houden we het in balans. De afgelopen jaren werd hier alleen een inflatiecorrectie over toegepast. Dit jaar komt hier nog een toevoeging bij vanuit de begroting. Er is besloten om de totale OZB-opbrengst te verhogen met €65.000. Dit is nodig om het huishoudboekje van de gemeente op orde te houden.”

Waarom betaal ik onroerendezaakbelasting (OZB)?

Wethouder Butter: ‘De inkomsten vanuit de OZB worden direct geïnvesteerd in onze gemeente. Denk aan de realisatie van sociale voorzieningen, het onderhoud van de openbare ruimte zoals wegen en groen en het bieden van zorg. De inkomsten vanuit het Rijk zijn hiervoor niet toereikend.”

Ik heb een vraag of opmerking, hoe kan ik jullie bereiken?

Wethouder Butter: “Heeft u een vraag, opmerking of zorg over de OZB, de overige belastingen op de aanslag of bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Wij gaan graag met u in gesprek. We hebben daarom onze telefonische bereikbaarheid twee weken lang verruimd. Een medewerker van de afdeling Belastingen noteert uw vraag en legt deze voor aan de taxateur. Hij of zij neemt daarna binnen drie weken telefonisch contact met u op om samen de taxatie door te nemen."

U kunt ons bereiken op het nummer (0299) 452 452.

-           op vrijdag 28 februari van 9.00 tot 16.00 uur.
-           op maandag 2 maart tot en met donderdag 5 maart: van 9.00 tot 20.00 uur
-           op vrijdag 6 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.
-           op maandag 9 maart tot en met donderdag 12 maart : van 9.00 tot 18.00 uur.
-           op vrijdag 13 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.

Na deze twee weken zijn we weer volgens normale tijden bereikbaar, te vinden op www.beemster.net/content/woz.