Tweede Kamerverkiezingen: hoe, wat en waar in dit vreemde jaar

Dat de verkiezingen dit jaar een ander soort voorbereiding vragen, is duidelijk. Maar hoe zit het nu precies met de locaties en de manieren waarop gestemd kan worden? Hoe doen we dat met de huidige of komende coronamaatregelen?

Wanneer kan ik stemmen?

De verkiezingen zijn op 17 maart 2021. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn in Beemster een aantal stemlokalen geopend. Deze zijn voor kiezers die in de risicogroepen voor het coronavirus vallen en om de drukte te spreiden. Hier op onze website leest u welke stembureaus open zijn voor vervroegd stemmen op 15 en 16 maart.

Waar kan ik stemmen?

U kunt deze verkiezingen stemmen in de stembureaus in Beemster; op uw stempas staat aangegeven welk stembureau bij u in de buurt is. U mag natuurlijk ook ergens anders in uw gemeente stemmen. Een overzicht van de stembureaus vindt u hier op onze website. Wilt u ergens anders in Nederland stemmen? Laat dan uw stempas omzetten tot een kiezerspas.

Kan ik veilig stemmen in het stembureau?

Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen, zijn er een aantal maatregelen genomen vóór en tijdens het stemmen.

  • Bij uw stempas ontvangt u een gezondheidscheck. Deze vult u in op de dag dat u gaat stemmen. Moet u bij één van de vragen ja invullen? Ga dan niet stemmen in het stemlokaal. U kunt dan via uw stempas iemand machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Op de achterkant van uw stempas leest u hoe u dat doet.
  • In de stembureaus zetten we ook maatregelen in. Elk stembureau is zo ingericht dat u 1,5 meter afstand kunt houden van andere kiezers en van de leden van het stembureau. Er wordt regelmatig gedesinfecteerd, er zijn kuchschermen aanwezig en ook de potloden worden gedesinfecteerd. U kunt zelfs uw eigen rode potlood meenemen. Ook vragen we u een mondkapje te dragen in het stemlokaal.

Hoe kan ik stemmen?

  • Uiteraard kunt u volgens de normale wijze stemmen met de stempas die u uiterlijk 3 maart via de post ontvangt.
  • U kunt ook iemand machtigen. Dit keer kan een gemachtigde voor maximaal 3 personen stemmen. Vorige jaren was dit voor 2 personen.
  • Bent u 70 jaar of ouder? Dan kunt u dit keer ook per brief stemmen. Naast de envelop met uw stempluspas en gezondheidscheck ontvangt u uiterlijk 11 maart een tweede envelop met documenten om per brief te stemmen. U vindt hierover meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Sluiting Burgerzaken in stadhuis Purmerend

Om alles rondom de verkiezingen in goede banen te leiden, zijn de balies van Burgerzaken in het stadhuis in Purmerend op 15, 16 en 17 maart gesloten. Ook op 18 maart zijn de balies ’s ochtends dicht. Op 18 maart vanaf 12 uur kunt u hier weer terecht.

Op vrijdag 12 maart is Burgerzaken extra geopend tot 17.00 uur voor aanvragen van vervangende stempassen, volmachten en kiezerspassen. Let op: dit kon altijd tot de dag voor de verkiezingen maar omdat er nu 3 verkiezingsdagen zijn is dit tijdstip vervroegd.

Meer informatie? Kijk dan op onze verkiezingspagina op deze website.