Lachende of treurende smileys wijzen automobilisten op snelheid

De gemeente heeft twee nieuwe mobiele en interactieve snelheidsmeters langs wegen geplaatst waar vaak te hard wordt gereden. De borden confronteren automobilisten met hun actuele snelheid. Als men zich keurig aan de wettelijke snelheid ter plaatse houdt, dan reageert het bord met een lachende groene smiley. Bij te hard rijden worden bestuurders geconfronteerd met een treurende rode smiley.

De gemeente had al één mobiel exemplaar in gebruik en het totaal komt nu dus op drie. De smileys hangen momenteel langs de Oostdijk, de Purmerenderweg en de Rijperweg. Na drie maanden verhuizen ze naar een volgende locatie binnen de gemeente, waarvan bekend is dat er vaak te hard wordt gereden.

Bewustwording

Er wordt op een vriendelijke manier met de automobilisten gecommuniceerd. Het systeem bestaat uit een matrixbord met ingebouwde radar. Via het matrixbord verschijnen de groen of rood verlichte smileys. Wethouder Dick Butter: “Het zorgt voor extra bewustwording en bevordert de verkeersveiligheid. Je ziet toch vaak dat mensen met hoge snelheid het dorp in komen rijden, waar je gewoon echt je snelheid moet aanpassen. Daarnaast is het systeem duurzaam, doordat de borden voorzien zijn van een zonnepaneel.”
 
De gemeente had al langer de wens om meer borden te plaatsen en met volledige subsidie van Stadsregio Amsterdam is dat nu mogelijk gemaakt. De ervaring leert dat de borden bijdragen aan bewustwording en het omlaag brengen van de snelheid op plekken waar te hard wordt gereden.