Hoe zit het met de WOZ?

Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke heffingen, met daarop o.a. de onroerendzaakbelasting (OZB), in uw brievenbus of in uw berichtenbox van mijnoverheid.nl. Het is een jaarlijks terugkerende brief die misschien wat vragen bij u oproept. Om u zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, verruimen wij twee weken onze telefonische bereikbaarheid. Daarnaast geeft de wethouder van financiën, Dick Butter, een verhelderende uitleg aan de hand van de meest gestelde vragen.

Wat is de WOZ-waarde?

Wethouder Butter legt uit: “Voor de WOZ-waarde kijken we allereerst naar uw woning. Zo kan een uitbouw of verbouwing invloed hebben op de waarde. Maar we kijken ook naar woningen in de buurt. De waarde van uw woning is namelijk gebaseerd op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum van 1 januari 2018 zijn verkocht.” Uiteindelijk wordt er een taxatieverslag opgemaakt, die u zelf ook in kunt zien via de gemeente. Dit kan via www.belastingenbeemster.nl als u inlogt met uw DigiD. Heeft u geen DigiD inlogcode? Dan kunt u het taxatieverslag telefonisch opvragen bij team Belastingen.

Hoe wordt de OZB-aanslag berekend?

De OZB-aanslag neemt de WOZ-waarde van uw woning als uitgangspunt. Vervolgens bepaalt de gemeente een OZB-tarief, waar de OZB-aanslag uit voortkomt. Wethouder Butter: “Momenteel zien we binnen de Beemster een gemiddelde WOZ-waardestijging van 14%. Dit is voor de gemeente reden geweest om kritisch naar het OZB-tarief te kijken. Deze valt nu gemiddeld 11% lager uit om een lastenverzwaring voor de inwoners te voorkomen.”

Waarom betaal ik OZB?

Wethouder Butter vertelt: “De inkomsten vanuit de OZB-aanslag komen direct ten goede aan de inwoners. Denk aan de realisatie van diverse voorzieningen, het onderhouden van de openbare buitenruimte en ontwikkelingen binnen het sociale domein. Zo kunnen we blijven investeren in de leefbaarheid van onze gemeente.”

Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?

Wethouder Butter: “Ik vind het ontzettend belangrijk dat we goed bereikbaar zijn voor onze inwoners. Daarom hebben we onze telefonische bereikbaarheid twee weken lang verruimd. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen.”

Mocht u dus vragen hebben, we nemen deze graag met u door. Ook als u vindt dat de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld. U kunt ons bereiken op het nummer (0299) 452 452.

  • op woensdag 27 en donderdag 28 feb: van 09.00 uur tot 20.00 uur.
  • op vrijdag 1 maart: van 09.00 uur tot 16.00 uur.
  • op maandag 4 maart tot en met donderdag 7 maart: van 09.00 uur tot 20.00 uur.
  • op vrijdag 8 maart: van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Na deze twee weken zijn we weer volgens normale tijden bereikbaar.