Hoe gaan we om met de eikenprocessierups?

De populatie van de eikenprocessierups is het afgelopen jaar enorm gegroeid – een vervelende zaak, want de brandhaartjes die los komen tijdens het vervellen zorgen voor gezondheidsklachten bij mens en dier. Ook in Beemster is de eikenprocessierups helaas aanwezig. Deze is te vinden in de eikenbomen verspreid over de gehele gemeente. Omdat wij ons kunnen voorstellen dat u vragen heeft over de bestrijding en (voorkoming van) klachten, zetten we hieronder de belangrijkste informatie op een rijtje.

Wat doen we om de rups te bestrijden?

Bij bomen die bij ons bekend zijn als besmet, wordt eerst gekeken of deze onder gemeentelijk beheer vallen, of onder beheer van het waterschap, de provincie of Rijkswaterstaat. De boom wordt afgezet met lint, waarna het nest zo snel mogelijk wordt opgezogen. De boom lijdt hier niet onder en kan gewoon door blijven groeien. Heeft u een nest gezien en staat er nog geen lint om de boom? Geef dit dan door aan het KCC op (0299) 452 452, via onze social media kanalen of ons Whatsapp nummer op (06) 222 46 060. Ook kunt u de melding doorgeven via de MijnGemeente app.

Hoe bestrijd ik de rups op eigen terrein?

Heeft u een eikenboom op uw eigen terrein en wilt u de rups vermijden, dan kan het helpen om een koolmezenkast in uw tuin te plaatsen. Koolmezen zijn natuurlijke vijanden van de rups en zij kunnen voorkomen dat de rups zich (opnieuw) in uw boom nestelt. Vermoedt u toch dat er een nest zit? Dan kunt u het beste een bestrijdingsbedrijf inschakelen.

Hoe voorkom ik overlast van de rups?

De brandharen die loskomen van de rups zorgen voor lichamelijk ongemak. Vermijd daarom gebieden waar eikenprocessierupsen zijn gespot en kom niet in contact met de rups of een leeg nest. Bezoekt u toch een natuurgebied? Zorg dan voor goed aansluitende kleding en bedek de hals, armen en benen.

Welke klachten kan ik krijgen?

De brandharen zijn heel fijn en licht, waardoor ze door de wind meegevoerd worden. Dit betekent dat u geen direct contact hoeft te hebben met de rups om overlast te ervaren. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, huiduitslag, jeukende en pijnlijke ogen. Bij inademing kunt u ook irritaties in het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen voelen.

Wat te doen bij klachten?

Bij jeuk is het verstandig om de kleding zo snel mogelijk uit te trekken en met plakband of een kledingroller over de huid te gaan. Zo trekt u de meeste brandharen los. Spoel daarna de huid en ogen af met lauw water en probeer zo min mogelijk te krabben en wrijven. Bij erge jeuk kan zalf met menthol, aloë vera of calendula goed werken. Heeft u ernstige klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.

De gedragen kleding kunt u het beste zo snel mogelijk wassen op een temperatuur van 60 graden.

Kunnen dieren ook last krijgen van de rups?

Helaas is gebleken dat ook dieren overlast kunnen hebben van de brandharen. Voorkom daarom dat uw (huis)dier in contact komt met de rups en lege nesten. Vermoedt u dat uw (huis)dier klachten heeft? Spoel dan de bek, huid en ogen goed met water. Bij allergische reacties is het advies om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Meer weten over de eikenprocessierups? Kijk dan op oakie.info of www.processierups.nu.