Gemeenten Purmerend en Beemster sluiten zich aan bij internationale campagne ‘Orange the World’

Gemeenten Purmerend en Beemster zeggen nee tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’. Daarom kleuren vanaf 25 november het stadhuis van Purmerend en het gemeentehuis in Beemster oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld

In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Op 25 november zullen belangrijke gebouwen en objecten oranje worden uitgelicht

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden - van 25 november tot 10 december - is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Wethouder Harry Rotgans (Purmerend): "We vinden het belangrijk om hier als gemeente aandacht aan te besteden en vooral ook de boodschap te delen dat slachtoffers zich kunnen melden bij diverse instanties". Wethouder Jos Dings (Beemster) vult aan: "Melden helpt. Om zelf hulp te krijgen, en ook om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt".

Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voor dit gebeurt. Gemeenten Purmerend en Beemster willen helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld. www.orangetheworld.nl.