Gemeente Beemster sluit toegang Citrix-server af

Donderdagavond 16 januari is de toegang tot de Citrix-server afgesloten. Via de Citrix-server kunnen medewerkers van de gemeente (thuis) inloggen op het computersysteem via telefoon, iPad of laptop. Dit besluit is genomen uit voorzorg en op advies van de Informatiebeveiligingsdienst voor Gemeenten (IBD).

In software van Citrix werd recent een kwetsbaarheid ontdekt waardoor hackers konden inbreken op het systeem. Er is toen een middel ontwikkeld om de kans op een aanval zo klein mogelijk te maken. We hebben deze maatregelen gelijk uitgevoerd. Er is vooralsnog geen poging tot inbraak gedaan op het computersysteem van de gemeente.

De IBD heeft, mede door nieuwe informatie, de gemeenten donderdag geadviseerd om de toegang tot de Citrix-server af te sluiten omdat er nog geen definitieve oplossing voor dat probleem is. De computersystemen binnen het stadhuis zijn gewoon in werking en de dienstverlening aan inwoners kan gewoon doorgaan.

Het is nog niet bekend hoe lang het systeem voor medewerkers om buiten het stadhuis in te loggen nog afgesloten blijft. De gemeente staat in nauw contact met de IBD en wacht verdere adviezen af.