Dag van het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling

 
20 november is de dag van het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling, voorheen de dag van de leerplicht. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, helaas zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Dit jaar staat de Dag van het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling in het teken van de MBO-opleidingen.

Jos Dings (wethouder Onderwijs, Beemster) en Paul van Meekeren (wethouder Onderwijs, Purmerend) weten uit eigen ervaring dat een afgeronde opleiding je keuzemogelijkheden en kansen op een baan vergroot. Daarom namen zij samen met voormalig schooluitvaller Wesley uit Purmerend een filmpje op speciaal voor het Horizon College en Regio College. De boodschap is duidelijk en van toepassing op elke student: Haal dat diploma nú, daar heb je later voordeel van. En speelt er iets waardoor dat lastig is? Blijf daar niet mee zitten maar bespreek het, daar wordt je beter van. “Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik het zeker anders aangepakt”, aldus Wesley in het filmpje. Inmiddels heeft Wesley diverse diploma's behaald en is hij nu adviseur voor grote multinationale bedrijven. Bekijk het filmpje hier.

Een diploma zorgt voor keuzemogelijkheid

“Een afgeronde opleiding vergroot je kansen. Het is daarom belangrijk om die kans nu te pakken”, aldus Jos Dings. Het kan voorkomen dat school, om wat voor reden dan ook, geen prioriteit heeft of kan krijgen. Vraag dan iemand die je vertrouwt om hulp zodat het diploma wel gehaald wordt. ”Een diploma biedt je keuzemogelijkheden, je kan meteen gaan werken of ervoor kiezen om door te leren”, vult Paul van Meekeren aan.

Voorkom een inhaalslag, haal je diploma nú

Wesley geeft aan dat het niet hebben van een diploma lang impact had: “het was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik kwam heel moeilijk aan een baan, omdat ik dat diploma niet had. Met veel doorzettingsvermogen vond ik uiteindelijk werk. Maar toen ik door wilde groeien, had ik toch dat diploma nodig dus moest ik een inhaalslag maken. Mijn advies aan jongeren is dus om goed te kijken naar hun wensen voor de toekomst. Een diploma zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden hebt. En heb je hulp nodig? Aarzel dan niet, vraag die gewoon.”

Ondersteuning nodig bij het afronden van je opleiding?

Welke opleiding je ook doet, er kan iets spelen waardoor het lastig is om een opleiding af te ronden. Denk bijvoorbeeld aan schulden, een vervelende thuissituatie of als er sprake is van een verkeerde studiekeuze. Dit filmpje benadrukt het belang van het halen van een diploma en wijst jongeren erop dat zij áltijd om hulp kunnen vragen om dat voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld bij hun mentor of een andere docent waarmee zij goed kunnen praten. De scholen hebben ook vaak gespecialiseerde teams om leerlingen op weg te helpen. Maak daar gebruik van. Bespreek je de situatie liever met iemand buiten school? Jongeren vanaf 16 jaar zijn altijd welkom bij het Jongerenloket van de gemeenten Purmerend en Beemster om hun situatie te bespreken.
 
Jongerenloket gemeenten Purmerend en Beemster
Inloop: maandag t/m donderdag: 09.00 tot 17.00 uur, vrijdag: 9.00 tot 12.00 uur. Purmersteenweg 42, 1441 DM, telefoon: (0299) 452 452. Het Jongerenloket ondersteunt jongeren op het gebied van werk, opleiding en/of inkomen.