Buurtauto’s Stop Woninginbraken nu ook in Beemster actief

Tot eind dit jaar rijden er door de 38 gemeenten van de politie Eenheid Noord-Holland herkenbare Buurtauto’s Stop Woninginbraken met daarin preventieteams. De teams bezoeken wijken waar veel wordt ingebroken. Daar gaan zij aan de deur in gesprek met bewoners en geven gratis voorlichting over het beter beveiligen van hun woning en wat ze nog meer kunnen doen om de kans op een inbraak te verkleinen. De preventieadviseurs geven ook uitleg over hoe mensen verdachte situaties kunnen herkennen en melden. De preventieadviseurs zijn herkenbaar aan hun rode hesjes met het speciale logo.

Vanaf 8 september zijn de preventieteams een week aanwezig in een aantal straten in de kernen Zuidoostbeemster en Middenbeemster waar veel wordt ingebroken. Voor de uitvoering van het project worden preventieadviseurs van ISA Security ingezet.

Een gezamenlijke aanpak van de overheid met hulp van burgers wordt steeds belangrijker. De buurtauto wordt daarom ingezet in wijken en buurten waar veel wordt ingebroken. Een hotspot gerichte ingezet. Aandacht gaat uit naar het fenomeen herhaald of bijna herhaald slachtofferschap, waarbij de inbreker terugkomt op hetzelfde adres, dan wel in de directe omgeving daarvan. Tenminste 20% van de slachtoffers van een woninginbraak heeft te maken met dit herhaald of bijna herhaald slachtofferschap. De inbreker kent onder andere de buurt, vluchtroutes en het type woningen waardoor hij terugkomt. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust, terwijl het treffen van maatregelen juist dan belangrijk is.