Beemster jeugd kan weer sporten vanaf 4 mei

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen veilig onder begeleiding buiten sporten vanaf maandag 4 mei. Veiligheid voor hen en voor hun begeleiders staat daarbij voorop.
 
Wethouder Aagje Zeeman: “Veel sportclubs staan te springen om weer open te gaan. Alle lof voor de vele vrijwilligers die het verenigingsleven in zeer korte tijd weer hebben opgestart.”
 
Vanaf maandag 4 mei kan de jeugd tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht in Beemster. Daarbij moeten de maatregelen van het RIVM verplicht worden gevolgd. Kinderen en jongeren die lid zijn van een sportvereniging, die buiten trainen, krijgen van hun eigen vereniging te horen wanneer zij welkom zijn om te trainen.
 
Kinderen en jongeren die geen lid zijn van een sportvereniging
In Beemster gaan de sportverenigingen maandag van start met de organisatie van het buitensporten voor de eigen leden. De komend week gaan zij samen met de gemeente en Spurd bekijken wat er gezamenlijk kan worden georganiseerd voor niet-leden.
 
Binnensport kan tijdelijk naar buiten
De binnensport staat niet geheel buitenspel: binnensportverenigingen mogen gebruikmaken van buitensportaccommodaties om aangepaste trainingen voor eigen jeugdleden te organiseren. Daarvoor kunnen ze zich melden bij Spurd via www.spurd.nl (de link hiervoor op de homepage is vrijdag 1 mei in de loop van de dag beschikbaar). Sporthallen, gymzalen en binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten.
 
Veilig bewegen belangrijk
In de afgelopen periode hebben de partijen aan verschillende scenario’s gewerkt voor openstelling. Gemeente, Spurd, verenigingen met buitensportaccommodaties werken samen om het opengaan van de sportclubs te begeleiden. Zij blijven in nauw contact met elkaar om het sporten in goede banen te leiden. Ook handhaving van de gemeente, politie, wijkmanagers, sportcoaches en de jongerenwerkers van Clup zijn betrokken en werken mee aan deze plannen.
 
Buitensport via je eigen vereniging
Sportclubs en –verenigingen kunnen vanaf 4 mei op hun terrein weer sportieve buitenactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Officiële wedstrijden zijn voorlopig nog niet toegestaan en kantines blijven gesloten. Ook moet er onder meer voldoende aandacht besteed worden aan regels voor het halen en brengen van de kinderen.
 
Het betreden van het sportterrein is voor ouders niet toegestaan, omdat daarbij het risico bestaat dat veel mensen te dicht bij elkaar komen. Daarnaast mag er niet bij de vereniging worden gedoucht. De sportbonden en Spurd ondersteunen de verenigingen bij het opstarten van de activiteiten voor kinderen en jongeren. De verenigingen communiceren zelf of ze opengaan en welk programma ze aanbieden.
 
Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden.
 
Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet zijn toegestaan en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld. Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen.
 
Meer informatie
Bekijk op www.spurd.nl de maatregelen om de jeugd buiten te laten sporten binnen de voorwaarden van het RIVM en het Rijk. De Rijksoverheid heeft een pagina met veel gestelde vragen over sport en het coronavirus.

Ook het NOC*NSF heeft een pagina coronavirus en sport: lees hier de veel gestelde vragen. Bekijk ook de speciale pagina op de website van gemeente Beemster met meer informatie over de coronamaatregelen in Beemster.