Basisschoolleerlingen helpen gemeente tijdens Boomfeestdag

Kinderen zetten wormen uit langs Rijperweg

Op Het Landje langs de Rijperweg 83 tot 99 staan nu 150 jaar oude bomen, waaronder Paardenkastanjes en Linden. De bomen hebben het echter moeilijk, omdat de grond er zo compact en samengedrukt is dat er weinig zuurstof en vocht in de grond kan komen. Dat is slecht voor de gezondheid van de bomen. Om kans op afsterven te voorkomen is grondverbetering hard nodig. Medewerkers van de gemeente woelen hiervoor de grond los, door het geven van schokjes met speciale apparatuur.

Hierna kwamen de kinderen en de wormen in actie. De beestjes zijn uitgezet in de los gewoelde grond en zorgen dat de grond voor langere tijd ‘luchtig’ blijft door het blijvend loswoelen van de grond. Ook eten ze organisch materiaal en scheiden dat weer in de grond uit, waarmee de bodem mede wordt gevoed.

Gastles

Een dag eerder kregen de leerlingen gastles van Kees Vermeer, medewerker groenbeheer van de gemeente. Hij gaf een toelichting van 30 minuten over grondverbetering en vertelde de kinderen op speelse manier wat er een dag later allemaal zou gaan gebeuren.