Werelderfgoedweekend ‘Door het oog van de Lens’

Op zaterdag 13 en zondag 14 juni 2015 is het werelderfgoedweekend. Het thema is dit jaar ‘Door de lens’. Op zondag 14 juni worden in Beemster diverse activiteiten georganiseerd, waaraan iedereen kan deelnemen.

Voor de jeugd wordt een fotopuzzeltocht uitgezet met daaraan gekoppeld een fotowedstrijd. Maak een foto van iets typisch Beemster en deel de foto op de tijdlijn op de Facebookpagina van het Bezoekerscentrum Beemster. De foto met de meeste likes wint een prijs. Maar ook voor volwassenen zijn er op zondag 14 juni diverse activiteiten, zoals een amusetour langs diverse restaurants in Beemster en een bustour langs de werelderfgoederen Droogmakerij de Beemster, de Stelling van Amsterdam en de Amsterdamse Grachtengordel.

Meer informatie over de activiteiten, de tijden en de prijzen is te vinden op www.beemsterinfo.nl.

Programma

Puzzeltocht Beemster

Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen gezinnen met kinderen tussen de 6-9 jaar te voet een puzzeltocht door Middenbeemster maken. De route start bij Bezoekerscentrum Beemster, waar de route kan worden opgehaald. De wandeltocht duurt circa anderhalf uur, maar kan ook worden ingekort. Halverwege de route wordt er iets te drinken en te eten aangeboden. De kosten bedragen € 1,50 p.p. en voor kinderen € 1,-.

Fotowedstrijd Beemster

Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen gezinnen met kinderen tussen de 9-12 jaar een fietsroute door De Beemster volgen. Tijdens de route kan Fort Spijkerboor worden verkend en een bezoek worden gebracht aan het Roofvogelcentrum Beemster. Ook voert de route langs een Beemster Lusthof ondernemer. De foto’s die onderweg worden gemaakt kunnen op de Facebookpagina van het Bezoekerscentrum worden geplaatst. De foto met de meeste ‘likes’ wint een prijs. De route start en eindigt bij het Bezoekerscentrum Beemster. De kosten bedragen € 1,50 p.p. en kinderen € 1,-.

De kosten voor een bezoek aan Fort Spijkerboor bedragen € 2,50 per persoon en kinderen tot 12 jaar betalen € 1,-. De kosten van het Roofvogelcentrum Beemster bedragen € 2,50 per persoon.

Culinaire tour door Beemster

Van 13.00 tot 17.00 uur kan in een authentieke bus een ronde langs verschillende restaurants in De Beemster worden gemaakt. Proef de lokale sfeer en geniet van (h)eerlijke amuses. Voor meer informatie en het bestellen van het arrangement kunt u terecht op www.fortresortbeemster.nl/beemster-amusetour.

Bustour langs 3 werelderfgoederen

In Noord-Holland liggen 3 werelderfgoederen op korte afstand van elkaar, namelijk Droogmakerij de Beemster, de Stelling van Amsterdam en de Amsterdamse Grachtengordel. Op zondag 14 juni rijdt de speciale Arriva werelderfgoedbus een route langs deze 3 werelderfgoederen. Op elk werelderfgoed krijgt u een programma aangeboden. Deelname is op basis van voorintekening. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Amsterdam.

Tenslotte zijn in Beemster musea Betje Wolff en het Agrarisch Museum Westerhem geopend. Ook bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster kunt u deze dag terecht voor meer informatie over De Beemster en de omgeving. Breng bovendien bij het bezoekerscentrum een bezoek aan de Beemster Experience en beleef hier het verhaal van Droogmakerij de Beemster.

Nederlands werelderfgoed

Nederland heeft 10 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld. Ze vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. De Nederlandse werelderfgoederen zijn: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Droogmakerij de Beemster, het Rietveld-Schröderhuis, de Waddenzee, de Grachtengordel van Amsterdam en de Van Nellefabriek.

Beemster werelderfgoed

De Beemster is een schoolvoorbeeld van hoe Nederlanders grote delen van hun land hebben drooggelegd. Deze 17e eeuwse droogmakerij is opgezet om het bedreigende binnenwater De Beemster om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond. Om het woeste meer kwam een stevige dijk van 42 kilometer lang en daar omheen werd een ringvaart gegraven. Vervolgens begonnen 43 windmolens met het leegpompen van het meer.

In 1612 viel De Beemster droog en kon de inrichting van de polder beginnen. Er werden wegen aangelegd, wegsloten en kavelsloten gegraven en boerderijen gebouwd. Dat alles gebeurde volgens een ordelijk en strak geometrisch patroon. Aan deze rationele verkaveling en inrichting heeft De Beemster zijn roem te danken.

Droogmakerij de Beemster is sinds 1999 werelderfgoed.

Meer nieuws en informatie staat op: