Nieuwe regels paspoort en identiteitskaart

Dit jaart verandert een aantal regels voor het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart (IDkaart). Sinds maandag 20 januari 2014 worden geen vingerafdrukken meer genomen bij het aanvragen van uw identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort neemt de gemeente nog maar 2 vingerafdrukken op in plaats van 4.

10 jaar geldig

Vanaf zondag 9 maart 2014 worden de paspoorten, zakenpaspoorten en identiteitskaarten met een geldigheidsduur van 10 jaar voor volwassenen (vanaf 18 jaar) ingevoerd. Paspoorten, zakenpaspoorten en identiteitskaarten voor minderjarigen (tot 18 jaar) blijven 5 jaar geldig. Tweede paspoorten en paspoorten voor vreemdelingen of vluchtelingen, hebben een afwijkende geldigheidstermijn maar zijn nooit langer dan 5 jaar geldig.

Vanaf zondag 9 maart 2014 veranderen ook de leges voor een paspoort en identiteitskaart. De Rijksoverheid heeft bepaald wat de maximale kosten mogen zijn.

Kosten 

  • (zaken) paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder: maximaal € 66,96
  • (zaken) paspoort voor minderjarigen (tot 18 jaar): maximaal € 51,05
  • identiteitskaart voor volwassenen (vanaf 18 jaar): maximaal € 52,95
  • identiteitskaart voor minderjarigen (tot 18 jaar): maximaal € 28,36
  • tweede paspoort, vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort: maximaal € 51,05

Vermissingskosten vervallen

De kosten voor het opmaken van een verklaring van vermissing worden niet meer in rekening gebracht. Dat zijn kosten die u aan de gemeente moet betalen als u een reisdocument of rijbewijs heeft verloren of als het is gestolen.

Kijk voor meer informatie op www.paspoortinformatie.nl