Zwerfafval rapen

Zwerfafval op straten en in sloten is storend voor onszelf en schadelijk voor de natuur om ons heen. Maar het is nog veel meer dan dat. Als afval in het water terechtkomt, stroomt het uiteindelijk naar de zeeën en oceanen en daar zorgt het voor een van de grootste milieurampen: de plastic soep in de oceanen. 80% van al het afval in de zeeën is namelijk afkomstig van het land.

Dat kunnen we voorkomen door niets meer op straat te gooien en door ook af en toe zelf afval op te ruimen. Eén stuk per dag oprapen helpt al, want als we met z'n allen één stuk zwerfafval per dag opruimen, dan ligt er al snel niets meer. En waar het schoon is, blijft het ook langer schoon. We zijn erg blij dat veel inwoners al ‘de handschoen oppakken’ door af en toe zwerfafval op te rapen. Een groot aantal van deze mensen houdt contact met elkaar via de Facebookpagina Zwerfie Purmerend, een initiatief van onze inwoners.

Zelf zwerfafval rapen

Wilt u ook meehelpen door zwerfafval te rapen? Via het formulier 'ik ga zwerfafval rapen’ kunt u gemakkelijk een grijper en andere hulpmiddelen aanvragen. We verwachten niet dat u uw hele wijk schoonhoudt, maar alles wat u raapt is winst. Want alle beetjes helpen!

Georganiseerde actie

Wilt u samen met een groep mensen een schoonmaakactie organiseren? Ook dan kunnen wij hulpmiddelen verschaffen. Geef met het formulier 'ik ga zwerfafval rapen’ aan dat u een actie organiseert en leen zo eenvoudig alle benodigde spullen bij de gemeente. Na de actie levert u de spullen weer in.

Zwerfafval melden

Ziet u ergens veel zwerfafval liggen? Doe een melding via www.purmerend.nl/bewonersmelding of via Twitter @gempurmerend.