HTRO-studenten onderzoeken toeristische kansen voor de Beemster

De Beemster is een landelijk gebied vlak boven Amsterdam dat een UNESCO Werelderfgoed werd. Probleem: te weinig potentiële bezoekers uit binnen- en buitenland zijn van het bestaan van het historische polderlandschap op de hoogte. Om daar verandering in te brengen, ondertekende de Inholland-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) vrijdag in Middenbeemster een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Beemster Werelderfgoed. Projectgroepen presenteerden de resultaten van onderzoeken die ze voor de stichting uitvoerden.

Derdejaars HTRO-studenten van Inholland Diemen deden de afgelopen tien weken voor de minor Destination management onderzoek naar de toeristische mogelijkheden van de Beemster. Daarbij hadden ze extra aandacht voor verschillende doelgroepen en vernieuwende producten. Om inspiratie op te doen deden ze veldonderzoek in andere UNESCO-landschappen in onder andere België en Duitsland. Een extra uitdaging daarbij was dat de studenten ‘iets uit niets’ moesten maken, omdat de Beemster stichting een bescheiden budget heeft.

Best practices
De studenten die vrijdag hun eindpresentaties gaven, bestonden deels uit uitwisselingsstudenten uit landen als Finland, Spanje, Estland en Hongarije. Voor hun onderzoek bezochten ze het Harz-gebergte en de Rijnvallei in Duitsland, en het Canal du Centre en mijngebieden in Wallonië. Ze interviewden er hotelmanagers en anderen die werkzaam zijn in de toeristische sector. Daarbij letten ze op overeenkomsten, verschillen en ‘best practices’ in de toeristische marketing en informatievoorziening.

Een greep uit de aanbevelingen van de projectgroepen: werk op toeristisch gebied meer samen met Amsterdam en andere omliggende plaatsen, organiseer grote evenementen op feestdagen, focus op een eigen, lokaal product zoals Beemster kaas of vruchtensappen, en zorg voor een wellness- en kunstaanbod voor reizigers uit het hogere segment. De toehoorders, waaronder bestuursleden van de Stichting Beemster Werelderfgoed, stelden vragen en gingen in discussie met de studenten.

Nieuwe invalshoeken

Harry Roenhorst, interim voorzitter van de stichting, vond de presentaties inspirerend. “Ik ben onder de indruk. Het is leuk dat ze op dezelfde vragen en oplossingen als wij stuitten, maar ook nieuwe invalshoeken vonden.” De samenwerking met de opleiding HTRO komt op een goed moment. “We gaan ons bezoekerscentrum upgraden. Ook hopen we dit jaar een start te maken met een professionele organisatie met acht lokale partijen, zoals lokale ondernemers, die het toerisme moet stimuleren.”

Lat ligt hoog

Na de presentaties zetten Roenhorst en Paul van den Bosch, manager Onderwijs en Onderzoek HTRO, hun handtekening onder een ‘memorandum of understanding’, waarmee de samenwerking officieel is. Van den Bosch: “Het belangrijkste aan deze samenwerking is dat hij met en voor het werkveld plaatsvindt. Voor studenten ligt de lat voor inhoud en presentatie daarom hoog, ze moeten een tandje bijzetten. Ook spelen aspecten als maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid een rol.” Hij zegt dat er in de toekomst meer bijdragen van studenten volgen, mogelijk in een andere vorm, zoals een stage- of afstudeeropdracht. “Vandaag bekrachtigen we ons voornemen om daar werk van te maken. In samenwerkingen als deze komt alles bij elkaar waar we het voor doen in het onderwijs!”

Persbericht van Inholland-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO)