Beemster buitenplaatsen beschreven

Ooit stonden er in de Beemster vele tientallen prachtige landhuizen, omgeven door fraaie tuinen. Bezoekers uit binnen- en buitenland keken hun ogen uit en dichters bezongen de lof. Zo sprak Vondel van “lieve lustprieelen” waar de rijken dansten en dineerden. Helaas is er vrijwel niets meer van die landgoederen overgebleven. De geschiedenis van de Beemster buitenplaatsen is nu vastgelegd door de Beemster historica Katja Bossaers. Niet in een boek, maar op een website.

Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de historische buitenplaats. Bovendien viert de Beemster dit jaar het 400-jarig bestaan. Een goede gelegenheid om onderzoek te doen naar de buitenplaatsen van de Beemster in de 17e en 18e eeuw. De uitkomsten van gedegen bronnenonderzoek laten nieuw licht schijnen op het ontstaan, de bloeiperiode en het verdwijnen van de opvallende bebouwing van de eerste twee eeuwen van de geschiedenis van de Beemster. Zo wordt duidelijk dat de meeste in niet de Franse tijd, maar al een halve eeuw eerder werden afgebroken. Ook blijkt uit het onderzoek dat één van de nog bestaande gebouwen ouder is dan algemeen aangenomen. Niet alleen de geschiedenis van de buitenplaatsen zelf, maar vooral ook de geschiedenis van de mensen die ze bouwden en bewoonden komt aan bod.

Zo’n vijftig buitenplaatsen worden elk apart beschreven. Op verschillende manieren zijn ze terug te vinden: op de kaart, op naam, op toenmalig kavelnummer en op het huidige adres. Het geheel is voorzien van een uitgebreide inleiding en verantwoording en een personenregister. Het adres: www.beemsterbuitenplaatsen.nl.