100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij

Veel bewoners in Beemster en Purmerend doen mee aan de uitdaging 100-100-100, waarbij 100 gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij gaan leven. Zo ook Merel Meijer-Hemstede (41) uit Purmerend.

Wij gaan de uitdaging aan! Wie doet met ons mee?

Merel en haar gezin, bestaande uit echtgenoot Peter Meijer (42) en drie kinderen in de leeftijd van 9, 12 en 15 jaar, wonen in een gezellige nieuwbouwwijk in Purmerend. De familie heeft zich opgegeven voor het 100-100-100 project van de gemeenten Beemster en Purmerend. Merel: “De gemeenten starten in september met 100-100-100. Een project waar al honderden deelnemers binnen anderen gemeentes in Nederland enthousiast aan deelnamen met mooie resultaten. Het is de bedoeling dat we met 100 huishoudens 100 dagen afvalvrij gaan leven. We gaan de uitdaging aan zo min mogelijk afval te produceren en dat wat we wel hebben, 100% te scheiden. Daarbij krijgen we steun van de gemeente en van elkaar. Er komt een forum waarop we slimme tips en trucs uitwisselen. Handig, want we komen ongetwijfeld voor uitdagingen te staan.” Een van die uitdagingen zal het tochtje naar de snackbar zijn. Mét eigen pan. “Onze oudste - een puber - zegt dat hij daar écht niet aan gaat beginnen”,  lacht Peter. “Maar voor de rest zien de kinderen er de lol van in. En de noodzaak natuurlijk. Het gaat om een stuk bewustwording. We doen het om onze aarde leefbaar te houden: ook voor de volgende generaties.”


Het gezin Meijer: niet ‘eng groen’….wél supergemotiveerd!

Trots

Het is voor het gezin Meijer al langer de uitdaging om zoveel mogelijk afval te hergebruiken en zo weinig mogelijk restafval te hebben. Dat lukt al aardig. “Onze minicontainer voor restafval is aan het einde van twee weken slechts voor één derde vol”, zegt Merel trots. “Hoe we dat doen? We scheiden het plastic. Producten kopen we zoveel mogelijk onverpakt. Kleding geven we door aan vrienden, gaat naar Stichting Bim Bam of zetten we op Marktplaats. En we zijn regelmatig in de Milieustraat te vinden.”
Merel is naar eigen zeggen een enthousiast zwerfieraper. “Als ik ga wandelen, heb ik altijd een plastic zak bij me. Daar stop ik het afval in dat ik onderweg tegenkom. Wat ik vind? Vooral veel energydrankblikjes en plastic flesjes. Ik maak er een foto van en post deze op social media. De reacties zijn altijd positief. Het werkt aanstekelijk. En voor de rest zijn we een heel gewoon gezin, hoor!”, benadrukt Merel. “We hebben een auto, die we ook wel eens voor korte stukjes gebruiken. En we houden van lekkere producten van goede kwaliteit. Het moet wel leefbaar blijven.”

Gewoon doen!

Het project start op 5 september en eindigt op 13 december 2016. Er is nog plaats voor gezinnen uit Beemster en Purmerend die de 100-100-100 uitdaging aan durven. Merel: “Ik zeg: gewoon doen! Ik weet zeker dat je verrast wordt over wat je allemaal kunt besparen als je meer bewust omgaat met je aankopen en met het scheiden van het afval.”

100 dagen afval scheiden. Gaat u ook de uitdaging aan om 100 dagen lang 100% afvalvrij te leven? Meld u dan aan op: purmerendbeemster.100-100-100.nl (zonder www).